Dr. Fodor Miklós
Igazságügyi elme- és drogszakértő

Dr. Fodor Miklós elme- és drogszakértő válaszol

Feleségemmel tavaly váltunk el, a közös gyermekünk az ő felügyelete alatt maradt. Új barátjával sokat járnak diszkóba és úgy hallottam, könnyű drogokat is használnak ilyenkor. Milyen módon tudom ezt bizonyítani, visszakapom-e a gyermekem, ha ez bebizonyosodik?

A gyermekfelügyeletet elrendelő bíróságnál vagy a gyámhatóságnál kell kezdeményezni a feleség igazságügyi elmeorvos szakértői vizsgálatát drogfüggőség ügyében. Amennyiben a drogszakértő függőséget állapít meg, akkor lehet új gyermekelhelyezési végzést kérni a bíróságtól

 

Tisztelt Doktor Úr! Végső elkeseredettségemben írok Önnek. A nagykorú nagyobbik fiam valószínűleg drogozik és nagyon féltem a kisebbiket, aki viszont még csak 16 éves. Idősebb fiam mindent tagad. Orvosi segítségre lenne szükségünk a drogfogyasztás kimutatásához és a gyógyuláshoz. Megoldható-e anélkül, hogy a rendőrségnek be kelljen jelenteni, ha pozitív lesz a vizsgálat eredménye? Hogyan tud segíteni a drogszakértő ilyen helyzetekben?

A droghasználók kezelése önkéntes alapon történik rendőrségi bejelentés nélkül. A drogszakértő az első alkalommal részletes pszichiátriai állapotfelmérést végez, hogy milyen szert, milyen mennyiségben és milyen időtartamban használta. A használt szer vagy szerek a vizeletből drog teszt segítségével kimutathatók, ha az utolsó használat óta nem telt el 72 óra. Kivétel a marihuána, amely után több hétig is pozitív lehet a vizelet.

A kezelés több lépcsős, melyet a drogszakértő mindvégig felügyel. Az elvonási tünetek gyógyszeres megszüntetése után egyénre szabott drog utáni vágycsökkentő kezelés és pszichoterápiás foglalkozás szükséges.

 

93 éves édesanyám végrendelkezni szeretne. Ilyen idős korban szüksége-e elmeorvosi szakértői vizsgálat ahhoz, hogy a végrendelet érvényes legyen? Hány éves kor fölött ajánlott ilyen vizsgálatot készíteni?

93 éves korban is lehet valaki teljes szellemi képessége birtokában, de utólagos megtámadhatóság kizárására ajánlott az igazságügyi elmeszakértői vizsgálat lefolytatása és a szakvélemény elkészítése -ezt sokszor a közjegyzők is javasolják. Egy ilyen elmeszakértői vizsgálat - a vizsgált személy válaszadó képessége függvényében - általában 1-2 óráig tart. Ez idő alatt lezajlik a személyes interjú, a normál életviteli képességek felmérése, továbbá az intelligencia tesztek elvégzése.

 

Idős, az én családommal élő szüleim szeretnék kihagyni italozó életmódot folytató gyermeküket a végrendeletből. Sajnos nem kizárt, hogy a testvérem megvádolna azzal, hogy olyan papírt írattam velük alá, amiről nem tudták, hogy micsoda az pontosan. Megelőzhető-e a későbbi pereskedés, illetve hogyan tudom bizonyítani, hogy a szüleim a saját akaratukból, az összes jogi következmény tudatában hozták meg a döntésüket?

A végrendeletet közjegyző vagy ügyvéd előtt kell hitelesen elkészíteni, ahol okirat elkészítése előtt utólagos megtámadhatóságot ki kell zárni, hogy a nyilatkozatot tevő szülők akaratnyilvánításuk teljes szellemi képességük birtokában történt és a jognyilatkozat joghatás kiváltásra alkalmas, ehhez szükséges igazságügyi elmeszakértői véleményünk elkészítése.

 

Nemrég elhunyt édesapám végrendeletét szeretném megtámadni a bíróságon, mert a második felesége teljesen megváltoztatta őt, rossz hatással volt rá. Italozó életmódot folytattak a megismerkedésük után, édesapám pedig mindenét egyedül a második feleségére hagyta. Bizonyítható-e valahogyan, ha megtévesztették őt vagy pedig alkoholos hatás alatt írta alá a végrendeletet a két tanú jelenlétében?

A végrendelet megtámadásához célszerű azon orvosi adatok, boncolási jegyzőkönyvek, tanúk nyilatkozatának beszerzése, amely alapján lehetőség van utólagos igazságügyi elmeszakértői vélemény készítésére. Az elmeszakértői vizsgálat során tehát a "tárgyi bizonyítékok" és tanúvallomásokat is figyelembe kell venni.

 

Gyermekem, aki több betegségben szenved, állapotát kihasználva olyan csapatba került, ahol kihasználják helyzetét és bűncselekményekbe vihetik bele. Mit tehetek ha ez mégis bekövetkezne?

Az igazságügyi elmeszakértői vizsgálat ebben az esetben mindenképpen ajánlott. A vizsgálat célja, hogy kiderítsük, hogy fia szenved-e gyengeelméjűségben, szellemi leépülésben, tudatzavarban, személyiségzavarban, vagy más kóros elmebetegségben. Amennyiben igen, az elmeszakértő megállapítja, hogy a betegsége képtelenné teszi-e őt cselekménye következményeinek felismerésében, vagy pedig csak korlátozza abban. Az elmeszakértői vizsgálat eredménye nemcsak a jövőbeli, hanem egy már megtörtént bűncselekmény tárgyalásakor is perdöntő lehet.

 

A fiam rendőr vagy katona szeretne lenni, de félek, hogy nem fogja majd lelkileg bírni. Érdemes -e ilyenkor pszichológiai alkalmassági vizsgálatot végezni?

A munkaköri alkalmassághoz kapcsolódó pszichológiai alkalmassági vizsgálat a szakmánkénti pszichológiai protokollban van rögzítve. Ilyen vizsgálatokat az erre kijelölt pszichológiai laborok végezhetnek el.